Wednesday, June 3, 2009

Ποια ζώα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν; Τι προβλήματα θα δημιουργηθούν αν εξαφανιστεί ένα είδος;




16.119 είδη ζώων και φυτών απειλούνται με εξαφάνιση

«E» 5/6

Ενα στα τρία αμφίβια, ένα στα οκτώ πουλιά και ένα στα τέσσερα θηλαστικά κινδυνεύουν να αφανιστούν - τραγικός απολογισμός με βασικές αιτίες την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών υπολογίζεται, σήμερα, ότι είναι 100 με 1.000 φορές ταχύτερος από ό,τι όταν δεν υπήρχαν άνθρωποι.

Η Κόκκινη Λίστα των Ειδών, όπου καταγράφονται όλα τα είδη που απειλούνται, διευρύνεται συνεχώς.
Το 20% των ειδών καρχαρία, η πολική αρκούδα και ο ιπποπόταμος προστέθηκαν φέτος, ώστε τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση να φθάνουν πλέον τα 16.119, σύμφωνα με επιεική απολογισμό των ειδικών.
Τα απειλούμενα είδη στην Ευρώπη είναι:
το 42% των ενδημικών πτηνών
το 43% των πεταλούδων
το 30% των αμφίβιων
το 45% των ερπετών
το 52% των ψαριών του γλυκού νερού
800 είδη φυτών
Η βιοποικιλότητα στον κόσμο:
Από τα 400 είδη πεταλούδας της Αυστραλίας, από τα οποία σχεδόν 200 ζουν μόνο στη συγκεκριμένη ήπειρο, τα μισά θα εξαφανιστούν.
Στην έρημο Τσιουάουα του Μεξικού, προβλέπεται ιδιαίτερα εκτεταμένη καταστροφή, επειδή τα απειλούμενα είδη θα πρέπει να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν σε ψυχρότερα κλίματα.
Στην περιοχή του Ακρωτηρίου της Νότιας Αφρικής, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα εξαφανιστεί το 30 έως 40% των Proteaceae, μιας οικογένειας ανθοφόρων φυτών που περιλαμβάνει το εθνικό άνθος της Ν. Αφρικής, τη βασιλική protea.
Τον 20ό αιώνα χάθηκε το 90% του πληθυσμού των τίγρεων.
Οι ρινόκεροι που έχουν απομείνει είναι μερικές δωδεκάδες.
Οι αφρικανικοί ελέφαντες αποδεκατίζονται για το πολύτιμο ελεφαντόδοντό τους.
Αν έστω κι ένα είδος χαθεί ολοκληρωτικά, αυτό σημαίνει σπάσιμο της τροφικής αλυσίδας και των τροφικών πλεγμάτων, δηλαδή κι άλλα είδη θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ίσως και να εξαφανιστούν γιατί θα χάσουν την τροφή τους και κάποια άλλα θα υπερπολλαπλασιαστούν γιατί το είδος που τα κατανάλωνε έχει εξαφανιστεί.

No comments:

Post a Comment